RSS

pemilihan menu

♥ pemilihan menu mestilah sesuai dengan sajian keraian dan sajian untuk              kumpulan tertentu.

sajian keraian

  1. hari perayaan
         

2. hari jadi

3. hari ulang tahun perkahwinan

 4. meraikan tetamu / pelancong

sajian kumpulan tertentu

  1. kanak – kanak

    — mempunyai lebih protein haiwan seperti daging, ikan dan telur.

    — mempunyai lebih garam mineral seperti kalsium, zink, ferum, dan vitamin.

    — mangandungi susu dan hasil tenusu.

    — kurangkan daripada memberi terlalu banyak makanan manis.

    — hidangan makanan perlu menarikdan dalam porsi kecil.

    contoh menu :

                                                                roti bakar

    2. pesakit

        — perlu mengikut nasihat doktor.

        — mempunyai lebih protein untuk membina semula tisu.

        — mengandungi tambahan bekalan asid askorbik dan vitamin B, ferum, kalsium dan selulosa.

        — kurangkan pengambilan lemak

        — gunakan kaedah memasak merebus dan mengukus.

        — kurangkan penggunaan rempah

        — elakkan daripada menggunakan baki makanan.

        — hidang makanan dalam keadaan panas dan mengikut masa.

    contoh menu :

                                                

                                                               bubur ikan

    3. si pulih

        — mengandungi banyak makanan protein.

        — boleh makan kebanyakan jenis makanan tetapi dalam kuantiti sedikit.

        — kurangkan pengambilan makanan berlemak susah dihadam seperti pastri dan makanan                     bergoreng.

    contoh menu :


                                                           sup sayur campur

    4. ibu mengandung dan ibu yang menyusukan anak

        — hidangan perlu seimbang

        — memerlukan lebih protein dalam hidangan.

        — mempunyai lebih garam mineral seperti kalsium, fosforus, dan ferum.

        — mengandungi tambahan kalsiferol, dan vitamin B.

        — kurangkan pengambilan lemak.

        — mengandungi tambahan asid folik.

    contoh menu :

    a) ibu mengandung

      

                                                       puding buah-buahan

     b) ibu menyusukan anak

     

                                                               paru goreng

    5. vegetarian

        a) tulen

           — mengandungi hanya sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin, serta kekacang dan hasilnya

    contoh menu :


                                                         kacang panjang goreng

         b) lakto

            — mengandungi protein dari pelbagai sumber tumbuhan.

            — menggunakan Texturet Vegetable Protein ( TVP )

            — mengandungi hasil protein haiwan

            — menggunakan minyak dan lemak tumbuhan.

    contoh menu :


                                                                 dalca



 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: