RSS

PRINSIP MEMASAK

prinsip memasak :

  Haba kering : menggoreng, membakar, memanggang

  Haba lembab : mengukus, mencelur, mereneh, merebus, merendidih

kaedah memasak : 

1) MENGGORENG → menggunakan minyak untk menggoreng.    

2) MEMBAKAR → memasak makanan dalam ketuhar panas menggunakan aus elektrik, gas, kerosin atau                                        arang.

PRINSIP MEMBAKAR :

  • susun tetingkat ketuhar mengikut jenis makanan yang hendak dimasak.
  • panaskan ketuhar 10 minit sebelum makanan dimasak pada suhu yang dikehendaki, bergantung       pada jenis makanan.
  • tutup pintu perlahan-lahan.
  • kurangkan suhu selepas 10 – 15 minit supaya makanan masak sepenuhnya.
  • elakkan membuka pintu ketuhar semasa makanan dibakar kerana udara sejuk boleh menurunkan suhu.

3) MEMANGGANG → menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas, api gas, dan bara                                          arang.

PRINSIP MEMANGGANG : 

  1. Ketebalan potongan daging yang dipanggang antara 2.5 cm – 7.5 cm.
  2. Makanan hendaklah dilumurkan dengan minyak atau rempah bagi :
                 — mencegah makanan daripada menjadi terlalu kering.
                 — mamperbaiki rasa
                 — mengurangkan makanan daripada mengecut.

          3. makanan boleh dibalut dengan kerajang aluminium atau daun pisang untuk mengekalkan jus                                 makanan.
          4. makanan dibalikkan selalu supaya masak sama rata dan tidak hangus.    

  CIRI MAKANAN

JENIS MAKANAN CIRI HASIL MAKANAN

 

Daging, ayam,ikan dan karangan laut. –       Makanan berwarna keperangan.

–       Permukaan makanan kering tetapi isinya             lembut.

–       Masakan menjadi kering dan empuk.

–       Mempunyai aroma yang menyelerakan

Sayuran berubi seperti kentang, keledek dan ubi kayu. –       Isinya menjadi lembut dan empuk.
Sayuran buah seperti tomato, terung dan jagung. –       Sayuran berwarna perang dan                   mengecut.
Kek, biskut, pastri, roti dan makanan beryis. –       Masakan berwarana kuning                       keemasan.

–       Makanan menjadi kering dan garing                        terutama biskut dan pastri.

–       Mempunyai rupa yang menarik.

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMBAKAR DAN MEMANGGAN :

KAEDAH MEMASAK KELEBIHAN KELEMAHAN
MEMBAKAR –       Hanya sedikit nutrien             hilang.

–       Sedikit perhatian                        diperlukan.

–       Makanan mudah dicerna.

–       Perlukan banyak                     bahan api.

–       Masa memasak lama

–       Memerlukan peralatan             tertentu.

MEMANGGANG –       Sedap

–       Cepat dimasak

–       Kurang berminyak dan                    mudah dicerna.

–       Memerlukan banyak             bahan api.

–       Perlukan jagaan rapi                 supaya tidak hangus


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: