RSS

pencemaran makanan

— makanan mentah dan makanan dimasak mudah rosak disebabkan oleh tindakan organisma perosak                  makanan, tindak balas enzim dalam makanan, atau keadaan dalam persekitaran.

— makanan yang tercemar akan berubah rupa, rasa, bau, dan tekstur. 

— keracunan makanan disebabkan oleh makanan yang tercemar dan boleh menyebabkan cirit birit, muntah,          dan kemungkinan kematian.

♦ punca pencemaran :

  1. mikroorganisma :

  • bakteria
            Klasifikasi     Cara pembiakan Tempat pembiakan Makanan yang mudah dicemari Keperluan pembiakan
  • Mengikut bentuk : bulat, rod, berpilin.
  • Melalui binary fusion : sel akan membahagi kepada dua dan seterusnya
  • Dalam air, tanah, udara,  badan manusia an haiwan
  • Sup, daging, nasi dan telur
  • Memerlukan nutrient, kelembapan, suhu, pH, udara, dan masa untuk membiak.



  • kulat
              Pencemaran kulat
  • Mencemari tumbuhan, haiwan, dan manusia dengan membebaskan toksin.
  • Tumbuhan yang dicemari : bijirin, kekacang dan kentang.
  • Cladosportium yang berwarna hijau mencemari daging.
         Keperluan pembiakan
  • Bergantung kepada bahan organik yang kaya dengan tenaga bagi mendaparkan nutrient.
  • Memerlukan makanan, oksigen, air, suhu dan pH.
  • Hidup dengan baik dalam medium berasid.
 2. haiwan dan serangga perosak
    — mencemari makanan melalui najis dan air liur.
    contoh :
                                                          haiwan dan serangga perosak
 3. bahan kimia
     a) aditif
         — bahan kimia yang ditambah dalam makanan untuk memperbaiki rasa, tekstur dan rupa makanan.
         — bahan pewarna dan pengawet yang boleh mencemarkan makanan ialah :
  • asid sorbik di dalam jeruk dan keju.
  • monosodium glutamate ( MSG ) di dalam sup dan snek.
  • asid borik didalam bebola ikan dan mi
  • asid laktik dalam minuman dan biskut.
  • sulfur dioksida di dalam buah-buahan kering.            
        contoh :
                                                  
                                                               pengawet makanan
     b) bahan kimia
         — bahaya apabila digunakan secara berlebihan.
         — racun serangga dan rumpai meninggalkan baki pada sayuran dan buah-buahan.
        contoh :
                                                                   racun serangga
     c) logam
         — logam dari bekas boleh terhakis oleh makanan berasid dan mencemarkan makanan di dalamnya.
         — contoh : aluminium, ferum, kuprum, plumbum, dan merkuri.
4. tindak balas enzim
    — menyebabkan makanan cepat masak.
    — buah-buahan akan jadi kuning atau perang dan cepat rosak.
    contoh :
 
                                                   tindak balas enzim terhadap buah betik

 5. perubahan fizikal

     — perubahan warna, rasa, bau, rupa, dan tekstur

     — berlaku apabila makanan berkaleng atau berpek melepasi tarikh luput atau berlaku kerosakan pada                   pembungkus.

     — makanan segar : ikan akan mempunyai mata yang merah, insang pucat, dan bau busuk.

     — sayur dan buah : layu, kecut, dan busuk jika disimpan terlalu lama.

     contoh :

ikan yang dicemari

 6. benda asing

     — boleh memasuki makanan semasa proses menyedia, memasak, menyaji, dan menyimpan.

     — contoh, rambut, pasir, batu, dan sebagainya.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: